Картофена запеканка

1,200 кг. картофи

300 гр. бекон

200 гр. гъби

300 гр. кашкавал

2 домата

50 гр. краве масло

150 мл. течна сметана

200 мл. прясно мляко

5 триъгълничета топено сирене

сол, черен пипер, риган

Картофите се сваряват. Обелват се и се нарязват на кръгчета. Беконът се реже на ситно, гъбите - на филийки, а доматите на тънки кръгчета. Тавата се намазва с мосло. Подрежда се ред картофи, беконът и гъбите и останалите картофи. Посоляват се малко най-отгоре. После се слагат доматите, леко посолени и се поръсват с парченца масло. Ястието се слага да се запече в гореща фурна. През това време сметаната се смесва с млякото и се слага да заври. Топеното сирене се нарязва на дребни парченца и се изсипва в сметаната и се бърка до разтопяването му. Добавят се подправките на вкус. Кашкавалът се настъргва. Когато ястието се запече, се изважда от фурната и се залива с млечната смес. Отгоре се поръсва с кашкавала и се връща да се допече докато хване апетитна коричка.