Скандалите вкъщи

scolding-199x300

Те никак не са приятни и всеки член на семейството страда от кавгите, но за децата скандалите между мама и татко са особено травмиращи и трябва да помислим преди да се скараме пред подрастващите и да се владеем повече.

Почти на всеки от нас му се е случвало да не може да се сдържи и да повиши глас в присъствието на детето, а много често тези нерви са насочени към самото дете. Забравете за това, скандалите и виковете не са правилния начин да възпитате едно дете.

Особенно зле се отразяват на детето караниците между родителит. Ако те са системни с времето психиката на детето се травмира. Последиците са, че то става плахо, неуверено или пък обратното, прикрива несигурността си зад агресия. Много малко от децата могат да извлекат някаква поука от поведението на родителите си. По-скоро така се оформя лошото им мнение за семейните ценности. Често се наблюдава, дете, което е свидетел на скандали вкъщи, да пренася това поведение, когато общува със свои връсници. Ако вкъщи се крещи и то започва да крещи на другите деца в училище или в детската градина.

Възможно е тези разправии между мама и татко да се превърнат в кошмар за детето. То се затваря в себе си и плаче. Да не говорим колко му е трудно, ако споровете за по повод нещо свързано с него, тогато то се чуства и виновно и това още повече натоварва психиката му. Родите­лите, които системно са в лоши отношения, често започват да се карат в името на благото на детето. Това е удобен повод за двама нервни възрастни и истинско мъчение за едно дете. То се чувства виновно и скандалът става център на мислите му.

По-късно, когато детето порасне, то инстинктивно се опитва да помири родителите си. А това е доста изморително и вредно за съзнанието му. То приема всяка караница много по-сериозно, отколкото родителите. Спомените за това се запазват в съзнанието на човек, дори когато той стане родител и по един или друг начин му влияят. Така, че виждате каква огромна роля имат скандалите в живота и възпитанието на едно дете. Някои деца толкова се стресират, че започват да плачат и да се чустват зле дори само ако някой повиши глас. Най-често това се случва, ако са станали свидетел на тежки сцени и грозни думи, които са го травмирали дотолкова, че само мисълта да се повтори, ги плаши.

Ако имате проблеми в семейството, решавайте ви, когато детето го няма, колкото и да ви е трудно. Много лошо е и да се опитате да привлечете детето на своя страна и да го настроите против другия. Така то се обърква и се чуства самотно и стресирано. Помнете, че за детето, особено докато е малко, вие като родители сте най-добрите хора и то ви обича безрезервно. За него мама е най-добрата, а татко най-прекрасен. Когато порасне, ако се наложи, то само ще прецени дали и коя страна да заеме.

Обикновено детето се чувства виновно и наранено вследствие на скандалите между роди­телите си. То успява да види нещо, пред което понякога родителите са си затворили очите. А именно, че ако скандалите станат начин на живот, любовта вече е отлетяла от семейното огнище. И жертвата „да живеем заедно в името на детето“ всъщност вреди най-много на самото дете.