Кога и как да откажем памперсите?

В България от преди десетилетия е останало схващането, че детето трябва дасе научи рано да използва гърне. Причината вероятно се крие във факта че, когато не е имало памперси все още, постоянното пране на пелени и честото подсичане на растящото дете са принуждавали родителите да започнат това обучение възможно най-рано. Много майки днес се сблъскват с остра критика от страна на баби и други по-възрастни роднини ако детето им на година, година и нещо все още ползва памперс.

От друга страна психолозите пък съветват да се изчака с обучението за изхождане горе долу до към 18 месечна възраст. Според тях това е етап от развитието на детето, който е индивидуален за всяко дете и настъпва между 18 месеца и три години. Всъщност ранното приучване може да доведе до проблеми на по-късен етап, като изпускане, нощно напишкване и прочие. Специалистите са определили някой показатели по които да разпознаем че детето е готово.

Първо то трябва да осъзнава, че извършва това действие – пишкане или акане, да има думи с които да ги нарича, да показва когато ги е свършило и да иска да му се смени памперса, да проявява интерес когато родителите му ходят до тоалетната и да умее да се изкачва по стълби държейки се за ръката на по-възрастен или за парапета. Ако детето проявява голям интерес, когато родителите ползват тоалетната, може би е по-добре да купите детски капак за тоалетна чиния и да поставяте детето на тоалетната за „пиш” и „ако”.

Имайте предвид, че прекомерната настойчивост може да се превърне в проблем, защото когато детето разбере колко е важно за родителите му да контролира изхождането си, може да използва това за да упражни натиск върху тях. Например когато му се скарат или възникне конфликт то да се изпуска.

Когато решите е моментът е дошъл, свалете памперса и оставете детето по гащички. За целта изберете по топъл сезон и гледайтете да бъдете вкъщи повече време и си осигурете голям брой дрехи за преобличане. Първите няколко дни и дори няколко седмици постоянно ще ходите след детето и ще бършете и ще сменяте напишкани и наакани дрешки, но след известно време ще видите че има напредък. Междувременно предлагайте на детето да ползва гърнето или тоалетната често, но не го дръжте там твърде дълго за да не се изнерви.

Някой деца се научават първо да контролират и съобщават за едното от двете неща, а други и за двете едновременно. Първоначално слагайте памперс на детето когато спи, а чак след като видите че памперсите остават сухи ги махнете.

Обърнете внимание на детето, как мама и тати винаги ходят в тоалетната, водете го с вас известно време преди да започнете обучението на гърне. Когато то свърши работата в гърнето или на тоалетната го похвалете и му покажете, че това е правилно и хубаво.
Имайте предвид, че основните стимули за детето са да не бъде мокро и да му е некомфортно и да прави като мама и тати, така че използвайте ги.