Децата се учат най-лесно чрез игри

babymotherplayingОт момента на раждането децата започват да се учат и това обучение продължава още дълги години. Те се учат на всички най-елементарни неща - да се движат, да общуват, да мислят, да откриват връзката между отделни елементи, да анализират. А най-лесно децата се учат чрез игри.

В началото, докато бебето е още на два – три месеца можете да започнете да му дрънкате с дрънкалка или с друга играчка, издаваща звук. Премествайте играчката отляво или отдясно, нагоре и надолу и питайте детето „Къде е играчката сега?”, после я покажете „Ето я” и отново я преместете, като дрънкате с нея. Тази игра развива слуха и вниманието на детето, целта е да започне да се обръща по посока на звука.

За зрението и фокусирането помагат игрите, свързани с проследяване на движещ се предмет. Започнете с ярка цветна кърпа или играчка, покажете я на детето и я движете като му говорите. Целта е то да я забележи и да започне да я следи с очи.
Ако детето се храни с шише, редувайте да поднасяте шишето отляво и отдясно.

На възраст около три месеца бебето вече може да държи главичката си изправена. Поставете го по корем и го стимулирайте да повдигне главичката си. Говорете му, покажете пред него играчка и я движете. Целта на упражнението е детето да укрепне цялостно, да се научи да държи и контролира главата си, като в по-късен етап то ще се подпира и на ръце, да се преобръща, в още по-късен етап да се изправя на колене, може да се опита да лази, а след прохождането и да се изправя до стоеж само.

Друга игра подходяща за бебетата от около 3 месеца развива рефлекса захващане. Вземете удобна за хващане от детето играчка, покажете му я, оставете го да я фокусира, после я движете към него и я отдалечавайте, когато то протегне ръка поставете играчката в дланта му и с ваша помощ движете ръчичката с играчката. Постепенно детето ще протяга целенасочено ръка и ще хваща играчката. Тази игра развива и координацията, която при бебетата е доста несигурна.

Между три и шест месеца малкото човече се учи да се превърта от гръб на корем и обратно. За да му помогнете, поставете играчка встрани от него, но пред погледа му. В опитите си да я достигне то ще се превърти. Имайте предвид, че от момента, в който бебетата започнат да се въртят опасността от падане се увеличава. Не оставяйте детето само на спалнята или на място, от където може да падне.

На около шест месечна възраст можете да поставите детето в седнало положение. Първоначално за него ще е трудно, за това го ограждайте с подпиращи възглавници, показвайте му играчки и го забавлявайте. Поставяйте го да седи по малко всеки ден. На около осем месечна възраст то вече ще седи стабилно.

Стимулирайте го само да се изправя от легнало до седнало положение, така се развиват мускулите на корема. В тази възраст детето ще направи и първите си опити да се изправи само в кошарата или държейки се за някакви мебели и предмети. В тези моменти го пазете и му помагайте.

Можете да започнете да учите детето да пълзи.
За целта поставете детето по корем, пред него сложете играчка, така че да не може да я достигне с ръка, поставете дланта си на стъпалата му, така че то да може да се оттласне от нея и да се придвижи напред. Говорете му, насърчавайте го. Може да включите още някой в играта, например таткото, той може да стои отпред при играчката и да вика детето, докато мама подпира стъпалата му. При успех от страна на детето го похвалете и се зарадвайте. Имайте предвид, че някои деца не искат да лазят и затова не се притеснявайте, това не е проблем. Някои бебета се научават след като проходят.

От 7-8 месечна възраст децата вече търсят интерактивната игра. Те могат да се заиграват и сами, но предпочитат да сте наоколо. Сега можете да започнете да играете с детето на разнообразни игри. Показвайте му фигури на животни и го учете кое е това животно и как прави, около годинка то ще може да ги разпознава и може би да имитира някои.

Пейте му песнички и правете движения с ръцете си първо вие, а после с неговите ръчички. Подходящи са песничките „Пеят скачат палците”,”Хей ръчички” и други по ваше желание. Учете детето да протяга ръчичка за здрасти и да маха за чао. Първоначално то няма да иска да повтаря движенията, но някой ден ще се учудите колко много всъщност е научило.

Говорете на детето, бъдете възпитани и любезни. Винаги казвайте „заповядай”, когато му подавате нещо и „благодаря”, когато то ви дава нещо.

Учете детето да изпълнява прости неща, например, „Дай ми патето” или „Остави мечето”.

Можете да поставите детето на коленете си с лице към вас и като го отпуснете леко назад, придържайки гръбчето му казвате бавно „Иди си” и после го приближавате обратно към себе си -„Ела си”.

Когато видите, че детето се изправя само придържайки се за предмет, или за кошарата и е стабилно на крачетата си, е дошло и времето за прохождане. Поставете играчка близо до него, но така че да трябва да се придвижи, придържайки се за да я вземе.

Когато детето вече може да ходи, придържайки по мебелите, застанете на известно разстояние от детето и го викайте да дойде при вас. Целта е да се отпусне и да направи няколко крачки без да се държи за нищо. За тази игра е добре да има двама възрастни. Единият да държи детето в средата на стаята, далече от различните предмети, за които то се подпира и да го пази да не падне, когато прави самостоятелни крачки, а другия човек - да го вика и да го стимулира отпред да направи крачка.

В този момент е важно да пазите детето, защото ако се уплаши може още дълго време да не иска да се отпусне да ходи само. Имайте предвид, че за всяко дете моментът на прохождане е строго индивидуален. Има деца, които прохождат на десет месеца и такива, които на година и два месеца все още се държат за мама или за мебелите. Не насилвайте детето, подпомагайте развитието му, но съобразно с естествения ход на събитията и неговите реакции.

Не забравяйте, че когато детето учи нещата на игра то ги запомня по-лесно и се развива плавно и успешно. Колкото повече време намирате, за да поиграете с мъничето, дори когато то стане по-голямо, толкова по-добри резултати ще виждате ежедневно.

mamita-bg.com