Домашна храна за децата

01-08hr2Предстои ви да захраните бебето си и сте в чуденка кои от многобройните продукти предлагани на пазара да изберете. Разнообразието от каши, пюрета, готови кремове и др. е голямо и трябва да решите кое да изберете.

Но имате и друга алтернатива – домашно приготвената храна. Британски учени са направили изследване и са доказали, че бебетата, които се захранват със здравословна домашна храна, израстват по-слаби и стройни, с по-малко мазнини и по-добра телесна структура.

Екип специалисти проследили начина на хранене на 536 бебета на 6 и 12 месеца и преминаването им от млечна към обща храна.
Когато децата станали на 4 години, съставът на телесната им маса бил изследван с двойна рентгенова абсорптиометрия.

13292659Резултатите показали, че бебетата, които се захранват с висококачествени продукти – плодове, зеленчуци и домашно приготвени храни – имат по-малко тлъстини, когато станат на 4 години. Тези деца били с нормално тегло и с нисък процент подкожни мазнини, за разлика от другите, които били хранени с обичайните бебешки храни.

В домашно приготвените манджи пък се включвали месо и риба (но не пържени), ориз, паста и други, както и висок прием на зеленчуци и плодове.

4121Интересно е и друго – експертите направили заключение, че по-продължителното кърмене също има значение за натрупването на мускули. Колкото по-дълъг бил този период, толкова по-малко мастна тъкан имали децата впоследствие. Според изследователите повече деца на Запад страдат от проблеми с теглото в ранна възраст и това се дължи на хранителните им навици като бебета. Затова родителите трябва да внимават менюто на децата им да е здравословно, за да бъдат те здрави и да не трупат мазнини.

Според учените, новото откритие има голямо значение, защото досега не е била осветлена връзката между начина на хранене на бебетата, когато преминават от млечна към обща храна и състоянието и състава на телесната маса.

mamita-bg.com