Спокойна и щастлива майка

1161_1Няма нужда да имате сто ръце, да сте супер майка и всичко да е планирано и подредено. За да сте добра и щастлива майка, обърнете първо внимание на спокойствието си, на мислите и чуствата. Психолозите ни съветват:

1. Ако очаквате бебе не се настроивайте предварително за пола му. Мислете за него като за вашето желано бебче, което очаквате с толкова нетърпение. Обсъждайте с бъдещия татко и двата варианта и се радвайте на бременността си.

2. Преди да искате другите да ви харесват, обикнете себе си като жена. Ценете се и се поддържайте, бъдете доволна от себе си, има милиони причини да сте щастлива, че сте от „слабия пол“.

3. Потърсете си приятелки със сходни интереси и проблеми. Общувайте с другите майки, така няма да се чуствате странна и неразбрана от околните, ако говорите само за бебета или обратното, искате да говорите за всичко друго, но не и за бебета, тъй като детето е целият ви свят в момента.

4. Не обвинявайте детето, когато вие се чуствате зле. То просто реагира на вашето поведение и не е виновно, че мама не може да се справи със задълженията си или иска да се занимава с нейните си работи. На него също н му е добре, има безброй неща, които го плашат в този все още чужда за него свят и то може да разчита само на мама. Обърнете му внимание, старайте се да сте спокойни и уверени, защото вашите емоции веднага се отразяват на състоянието му.

5. Не сравнявайте постоянно майчинството си с предишния живот. Една от причините за депресията след раждане е точно това сравнение и това, че жените съжаляват за предишните контакти и развлечения. Сега всичко е еднообразно и свързано изключително с детето. Това е в състояние да извди от разновесие всяка жена и да я депресира. И ако сами не погледнете положително на нещата, няма кой да ви извади от дупката. Повтаряйте си, какво щастие е е да имаш дете и че сте щастлива майка.

avb6. Когато говорите с другите хора, не се оплаквайте, а им казвайте колко сте добре и какво прекрасно бебе имате. Обличайте малкото човече красиво. Използвайте всеки подходящ момент да показвате обичта си на детето, гушкаите го, целувайте, масажирате, милвате. Така и то и вие се чуствате добре. Споделяйте с таткото какво ново се е случило през деня с бебето, не събирайте преживяванията в себе си. Задължително правете семейни разходки, колкото можете по-често и запечатвайте всички мигове заедно на снимки или с камера.