Билки и кърмене

motherНа кърмещите майки се препоръчва от време на време да налагат гърдите си с топли кърпи, да ядат по-малко месо и повече зеленчуци и плодове, хляб от брашно с триците, изпечен с кимион.

Кимионът се вари в сметана – 1 супена лъжица на чаша. Вари се на слаб огън 3 минути, запарва се 1 час, разделя се на 4 дневни порции. Това не само увеличава количеството мляко, но и допринася за храносмилането на бебето.

Морковеният сок забележимо увеличава количеството и качеството на майчиното мляко. Препоръчително е той да се пие до 3 чаши на ден 1 час преди ядене или 1 час след ядене.

Като допълнително средство за увеличаване на млякото се препоръчва 2 пъти на ден да се изяждат по 10-15 лешника.

Към общоприетите средства се отнася и коренът от глухарче: 1 чаена лъжичка се запарва 1 час в чаша кипяща вода, пие се по супена лъжица 5 пъти на ден малко преди ядене. При предразположение към алергия на майката и бебето, супена лъжица корени се залива вечер с две чаши кипяща вода в термос или топло завит съд, изпива се на 3-4 пъти половин час преди ядене.

При малко количество мляко е много полезен сокът от бял равнец. Пие се по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден.

Копривата се смята за нелошо млекогонно средство. Запарка от листата й е полезна във всяко отношение, а най-доброто е сок от прясната билка. Той се разрежда във вода 1:2, кипва се, оставя се да изстине и се приема по 1-2 чаени лъжички 3 пъти на ден по време на ядене.

Има интересни сведения за упорития плевел градински кострец. Той рядко се използва за лечебни цели, малко е проучен, никъде не се пише за него. Но е напълно достоверно, че кострецът увеличава млякото на кърмачките. Препоръчва се 1 супена лъжица сушена билка да се залее с чаша кипяща вода, 1 час се запарва топло завита, прецежда се. Приема се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден.