Бързо напълняване

Бързото напълняване е сигнал за здравословен проблем. Когато човек отслабва той може да се обърне за съвет към някой от следните доктори – диетолози, ендокринолози. хирурзи и дори психолози. Но когато страдате от наднормено тегло, при всеки различен човек причините са различни и затова трябва да се подходи към всеки случай индивидуално.

Много малка част от хората с проблемно тегло, около 5% страдат от ендок­ринни заболявания, но те не са за пренебрегване и трябва да се обърнете към специалист. Добрият ендокринолог ще обърне внимание на всички симптоми и няма да пренебрегне дори такива като нервност и раздразнителност. Те са доста показателни за това, че има нарушения в щитовидната жлеза. Повишеното окос­мяване, загрубелият глас, а съ­що и нетипичното разпреде­ление на мастната тъкан го­ворят за хиперфункция на надбъбречните жлези или поликистозни яйчници. Затова е необходимо да се направят изследвания на всички жлези с вътрешна секреция, включително и хипофизата. Защото при хиперфункция на щитовидната жлеза теглото се увеличава и затова е необходимо да се изясни състоянието й, чрез изследване с ултразвук и кръвен анализ за нивото на хормоните й.

Трябва да се изследват и надбъбречните жлези, отново с ултразвук и кръвно изследване. Възможно е теглото да се повиши и при хиперфункция на тези жлези.

Не трябва да се пренебрегва хипофизната жлеза, тъй като тя е основната в огранизма и контролира всички останали. Прави се кръвен анализ, ренгенограма на черепа и се измерва вътрешночерепното налягане. А за да се провери фун­кцията на задстомашната жлеза, се извършва ултразву­ково изследване на цялата ко­ремна кухина. Прави се биохи­мичен анализ на кръвта с цел да се види дали болният стра­да от захарен диабет и дали има проблеми с черния дроб.

И не на последно място, специалистите – препоръчват да се провери нивото на поло­вите хормони. Теглото мозке да се повиши и ако болният има дефицит на мъжки по­лови хормони.

Проблем е, че колкото повече мазнини трупате, толкова по-бавно сигналът за засищане стига до мозъка и вие продължавате да ядете.

В последните години бяха открити два хормона – лептин и адипониктин и ако учените намерят начин да им въздействат, няма вече да има проблеми с наднорменото тегло. Но засега това все още не е възможно. Затова в момента няма смисъл да се изследват тези хормони. Както няма смисъл и да се измерва обмяната на веществата. Погрешно е смятането, че само заради погрешна обмяна на веществата се напълнява. Доста често се среща точно обратното – при по-пълните хора има по-ускорена обмяна на веществата и затова и те се потят по-интензивно.

Напъл­няването, свързано с някое ен­докринно заболяване, е лечимо. То успешно се лекува и при захарен диабет, и при пробле­ми с щитовидната и надбъбречните жлези.

За да стане това, първо трябва да се премахне причината, която предизвиква натрупването на наднормени килограми. За това лекар трябва да ви изпише лекарства, които помагат да се нормализират нивото на захар в крьвта, съдържанието на половите хормони, както и хор­моните на щитовидната жлеза. Разбира се, само това не стига. Трябва да се увеличи физическата активност и да се спазва диета. Ако страдате от диабет ограничете приема на сладките неща, меда, по-добре ги заместете с бавно усвоими въглехидрати, които се съдържат в пълнозърнестия хляб, макароните, булгура.

Ако проблема е в щитовидната жлеза ограничете упот­ребата на йодосъдържащи продукти и биологичноактивните билки. При хиперфункция на надбъбречншпе жлези няма строги хранителни забрани. Яжте всичко, но по малко. Въобще при наличие на ендок­ринни заболявания експери­ментите с диети са забра­нени.
Учени са открили интересно свойство на канелата – те може значително да облекчи живота на хората, страдащи от захарен диабет, тъй като забавя усвояването на храната, затова се препоръчва при болните с диабет.