Кръщенето пак стана модерно

file664Кръщенето, или както още го наричат кръщение, е ритуал, който е редно да съпътства всички християни.

Най-просто казано, кръщенето символизира очистването на човека от греховете на духа, подготвянето му за нов живот. Кръщението е тайнството, което въвежда човек в редицата на християните. Без да е кръстен, човек не може да се нарече християнин. Поради специфичната политическа обстановка у нас много хора, родени преди 1989 година, не бяха кръстени.

В последните години стана така да се каже модерно да се кръщават и малки и големи. Практика е децата да се кръщават докато са малки, най-често на около годинка.

Трябва добре да помислите кой ще е кръстник на детето ви, тъй като той се явява негов наставник и водач, който ще го съветва и подкрепя. Кръстникът играе най-важната роля по време на кръщенето, тъй като детенцето не разбора за какво става въпрос и той го представя.

Ако имате възможност изберете деня на кръщенете да е някой християнски празник или ден със специално значение за вас. Различните църкви имат различни изисквания какво да се носи за църквата и за кръщенето, но най-често това са хавлиена кърпа, сапун, питка, червено вино, мед, бонбони, нови дрехи за детето
.
Ритуалът е следният: кръстницата държи детето и свещеникът му чете молитва. В другата ръка кръстницата държи свещ. Детето се намазва с миро по челото, ръцете, крачетата, ушичките. Това е моментът, в който се дава християнско име на детето и се вярва, че се пречиства духът му. После то се съблича и се потапя три пъти в казана с предварително осветена вода. Много от децата плачат в този момент, но няма нищо тревожно, те просто се стряскат от водата. Трите потапяния се правят в името на Отца, Сина и Светия Дух. Детето се подсушава с кърпа и кръстникът му облича новите дрешки, които е купил. Свещеникът и кръстникът обикалят казана с вода три пъти, което символизира приемането на Христовата вяра. От главичката на детето се отрязва кичур коса в знак на това, че вече ще живее като божие чадо. Косата ви се дава, за да си я пазите, поставят я в кутиика или салфетка.

В края на церемонията се освещава питата, виното и медът. По традиция кръстникът трябва да е купил златно кръстче за своя кръщелник, което също трябва да бъде осветено и да се сложи на врата на детето. То вече е истински християнин.
Кръщенето е ритуал, който не просто дава официално името на детето ви, но то става част от света на християните.