Голямото бебе или малкото дете 12 - 36 месеца - Бедничкият малък Сърдитко-Петко

Тъкмо преди миг малкото Ви съкровище бе потънало в спокойна игра и за минута се превръща във викащо

Тъкмо преди миг малкото Ви съкровище бе потънало в спокойна игра и за минута се превръща във викащо, буйно зверче, което се отбранява с всички сили срещу всички аргументи и опити за успокоение, защо точно сега това или онова не става или нещо непременно трябва да е така. Дечица, едва навършили годинка могат съвсем ясно да демонстрират признаци на недоволство и яд, когато нещо не им е позволено или не получат, каквото непременно желаят. Най-често вниманието им може безпроблемно да бъде отклонено и да бъдат успокоени и хармонията и симбиозата с родителите рядко се нарушава.

"Не, не искам" или "но иска-а-а-м!"

изразено с голяма настойчивост и понякога с нечувана ярост, отбелязва важна фаза на развитие в живота на малкото детенце: тъй наречената Фаза на отричане и противопоставяне, която започва приблизително между 2 1/2 и 3. годинка и продължава до 4. годинка на детето. През този период нервите на много родители са опънати до край. Предвид изблиците на гняв, буйстването и мрънкането, удвоено с буйното участие на тялото, тръскането на крачета, през юмручните атаки до търкалянето по пода, понякога родителите се оказват съвсем безпомощни.

Дори ако те самите са целта на тези буйни агресивни реакции, едно е сигурно: Децата не опитват противопоставянето, за да ядосат родителите си. Не става въпрос за противопоставянето срещу себе си, а по-скоро за „Фазата на отрицанието”, една от най-важните в развитието на малкото дете – първото отделяне от родителите, пътят към определените от самото дете действия, към неговата самостоятелност. Педагогът и консултантът по въпросите на възпитанието, ...нарича тази фаза още "Фаза на автономността", която се изживява още веднъж през пубертета.

Едно малко детенце в периода на отрицанието всъщност дори е за съжаление

То има непреодолимо желание да опознае света и то по неговия собствен начин. Иска да направи нещата според неговите си представи, „самостоятелността” е целта, но все се препъва в границите на в поставените му забрани и ограничения и то преди всичко от неговите родителите, на които до сега все пак е можело да разчита! То преживява себе си и нуждите си като противоположни на желанията на родителите и реакцията на противопоставяне е израз на това неразбрано несъответствие. Но този първи опит с конфликта и агресивните чувства, които детето изживява, са част от нормалното му развитие по пътя към собствената воля.

Реакциите на родителите играят най-важната роля, за да може тази фаза да има принципно позитивен учебен ефект

Ако понякога, поради викащото и неукротимо детенце, търпението Ви се изчерпва и също реагирате с ярост, по-добре се отдръпнете от създалата се ситуация. Опитайте се да приемете нещата със спокойствие и търпение. Ако разберете в какъв хаос се намира Вашето дете, бихте реагирали по-умерено, ще гледате буйните реакции с вътрешна дистанция и до някъде ще реагирате по-спокойно. Наказанията и допълнителните забрани, които ще се приемат като нови ограничения, сега са безсмислени и само увеличават ината и яда на детето.

Дори и често да се нуждаете от цялата се вътрешна сила, понякога може би ще Ви е от помощ, ако си дадете сметка, че детето се учи да опознава себе си, да изразява чувствата си и да изпитва значителното напрежение, което може да издържи. Но то трябва и да се научи да спазва граници и да приема необходимите ограничения. В този учебен процес се нуждае от Вашата помощ, трябва да усеща, че и в конфликтните ситуации родителите му го обичат. Родителите спокойно могат и да се вбесяват или ядосват, когато биват нарушавани границите, но след изблик на упорство и ярост детето трябва да усети, че в яда и разочарованието си родителите няма да се откажат от него, въпреки че го наказват или заплашват. Много често силната кавга поражда тъкмо страхове от загуба и малкото детенце има нужда от утеха и подкрепа.


Само така то може да разбере, че конфликтите са болезнени, но могат да се преодоляват и решават заедно.

myfelicitas.com